Tijdens de boekpromotie van Peggy Porschen’s nieuwe boek “Cakes in Bloom” werd ook de debuutroman van Emily Ligthart gepresenteerd: “A piece of Kate.” Ik mocht, net als aan Peggy, het éérste exemplaar overhandigen aan Emily. Eenmaal thuis heb ik het boek in één adem uitgelezen, want wat is er nou heerlijker dan lezen over taart, taart en nog eens taart?

apieceofkate

Kate, die na tig tevergeefse sollicitaties een taarten webshop opent heeft al snel een te kleine keuken. Ze opent na onverwacht media succes een taartenwinkel, maar het één en ander gaat niet helemaal zoals Kate het voor ogen heeft. Na een aantal verrassende, soms meelijkwekkende wendingen wil je alleen nog maar een hele grote taart bakken voor Kate. Omdat ze dat nodig heeft, want tsja, liefdesverdriet en tegenslag worden het best verzacht door slagroom. Heel veel slagroom en merenque, kortom Pavlova..

image

Pavlova lijkt soms best een beetje imponerend om te maken. Valt reuze mee! Pavlova is niets meer of minder dan gebakken eiwitschuim. Als je eenmaal ééns pavlova gemaakt hebt, weet je dit succesnummer  altijd kunt aanpassen in kleur, smaak of vorm. Voor je begint een paar handigheidjes:

Vet en eiwit gaan niet samen, maak je kommen en gardes goed schoon! Een scheutje schoonmaakazijn in water verdunnen, spoelen en nogmaals afwassen, this will do the job. Bij het scheiden van eiwit en dooier nauwkeurig zijn, een klein spoor van eigeel in je eiwit en poef…weg pavlova..
Omdat een pavlova het beste direct na bereiding gegeten kan worden is het een ideale showstopper als dessert.  Wat heb je nodig?

*75 gram amandelmeel
*5 eiwitten/165 gr eiwit
*275 gram fijne kristalsuiker
*500 ml slagroom met een vetpercentage van minimaal 35%
*100 gram basterdsuiker
*400 gram frambozen of aardbeien (compôte)
*150 gram geleisuiker
*100 gram frambozen of aardbeien ter decoratie

Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hier 4 cirkels van 20cm doorsnede op. Past dit niet op één bakplaat, gebruik er dan gewoon 2 en plaats deze onder elkaar.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf tot zich pieken vormen. Terwijl je blijft mixen voeg geleidelijk de helft van de fijne kristalsuiker toe. Het eiwit wordt nu steviger en meer glanzend. De rest van de fijne kristalsuiker eetlepel voor eetlepel toevoegen, terwijl je de mixer een standje terug zet, kalm mixen dus. Het eiwit is stijf genoeg als je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het schuim eruit valt. Het schuim blijft aan je garde kleven en je kunt met je garde mooie pieken (punten in het schuim) trekken, ookwel “stiff peaks” genoemd.

stiffpeaks
Spatel het amandelmeel door het eiwitschuim, niet scheppen, maar spatelen!
Doe het schuim in een spuitzak of gebruik een lepel en vul de cirkels op het bakpapier met het schuim. Bak voor 45 tot 60 minuten in de oven tot het schuim droog is, je hebt nu ruim de tijd om de vulling te maken. Laat de cirkels, na het bakken, helemaal afkoelen op de bakplaat voordat je gaat stapelen.

Kook ondertussen 400 gr frambozen of aardbeien met drie eetlepels water en de geleisuiker voor 4 minuten tot een compote. Laat afkoelen en klop de slagroom met de basterdsuiker stijf.

Nu het moment suprême! Leg de éérste cirkel op een mooie schaal of taartstandaard en spatel een laag slagroom erop. Op de slagroom een laagje compote en her en der wat verse framboosjes. Plaats de volgende cirkel hierop, doe dit voorzichtig want het schuim is broos. Ga zo door tot je alle vier de cirkels hebt gebruikt en eindig met een laagje slagroom bovenop. Decoreer met framboosjes en eetbare bloemen. Ik gebruikte hier bloesems, maar (onbespoten)roosjes werken ook heel goed.

image (1)

A Piece of Kate is een heerlijk boek, letterlijk en figuurlijk. Het is een must reed voor alle taartliefhebbers en bruiden. Doordat je jezelf makkelijk verliest in de heerlijk beschreven patisserie is het een ideale afleiding tegen mogelijke zenuwen 🙂
Emliy, wat een heerlijk boek heb je geschreven. Het is maar goed dat bladzijden geen calorieën bevatten, want ik heb ze verslonden! En…ik wacht nog steeds op die Cornwall tips ;)! Deze zomer daar samen een taartje doen als ik in de buurt ben?