Op de foto zie je maar één puntje taart…dit recept is voor een hele Chocoladetaart…Tsja, voordat de taart op de foto gezet kon worden, was deze al half opgegeten. Nou ja, voor meer dan de helft 🙂 Dit is een “Chocolate Mud Cake.” Eigenlijk klinkt dat een beetje vreemd; het woordje “modder” in een taart, vind je niet? Dit is echt zo’n Chocolade taart die je maakt als je werkelijk, echt, heel erg, om welke reden dan ook…behoefte hebt aan chocolade. Aan verwennen en genieten. En laten we wel wezen, daar hebben we allemaal wel een beetje behoefte aan in deze tijd, toch?

Een “Chocolate Mud Cake” is een heerlijke smeuïge, bijna fudge achtige taart/cake die een beetje lijkt op een Chocolade taart gemaakt zonder bloem. Je kent ze vast wel, die chocolademousse achtige taarten. Deze taart is eigenlijk een beetje van alles 🙂 Chocolademousse, een reep chocolade, romige chocolademelk…alles inéén.

Ingrediënten voor de taart:

  • 50 gram Monchou
  • 250 gram roomboter
  • 225 gram pure chocolade
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren (M)

Voor de Chocolade ganache (toplaag op de taart) heb je nodig:

  • 125 gram pure chocoladelade
  • 125 gram slagroom (minstens 35% vet)
  • 50 gram roomboter

Vet een ronde (spring)vorm in van 20 a 25 cm en verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).

Klop de Monchou met de mixer luchtig. Smelt de chocolade en roomboter (voor de taart, niet de ganache) in een pannetje op een laag pitje en roer geregeld even. Als dit gesmolten is (gevaarlijk moment om alvast even een lepeltje te proeven 😉 ) giet het bij de los geklopte Monchou en mix samen. Als er nog een beetje Monchou niet helemaal wegsmelt, geen probleem, dat lost straks vanzelf op.

Meng de bloem, bakpoeder en basterdsuiker in één kom. Klop de eieren los in een ander kommetje. Voeg afwisselend in 2 a 3 keer het bloem/suiker mengsel en de eieren bij het chocolademengsel, beginnend met de bloem.

Giet je beslag in de ingevette bakvorm en bak de taart ongeveer 30 a 40 minuten in de voorverwarmde oven. De taart is gaar als deze niet meer “wiebelig” is in het midden, maar er nog wel een beetje sticky beslag aan de prikker blijft zitten, als je in het midden prikt.

Terwijl je taart bakt in de oven, maak je de ganache. Doe de chocolade in een kom en breng de slagroom aan de kook. Giet de hete slagroom bij de chocolade en roer net zo lang tot de chocolade is gesmolten. Roer dan de boter erdoor en laat even rusten op het aanrecht.

Als de taart ongeveer een kwartier uit de oven is en een beetje afgekoeld, verwijder uit de vorm en zet ‘m op een mooie schaal. Met een lepel of spatel de chocolade ganache over de bovenkant van de taart verdelen en dan heeeeel snel een stukje afsnijden! Mocht je nog een stukje taart overhouden; buiten de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar (als je dat haalt 😉 )