Overal zie je ze bloeien op dit moment: de Sering. Wit, lila, paars…uitbundige trossen kleine bloemetjes die ontzettend lekker ruiken en het voorjaar officieel aankondigen. Wat voor velen minder bekend is; de Sering bloemetjes zijn eetbaar! Je kunt er bijvoorbeeld siroop van maken, net als van de Vlierbloesem. Of ter versiering van een mooie taart om het weekend in te luiden 🙂 Wij hebben al jaren een witte Sering in onze tuin staan. Wat begon als een klein stekje uit de tuin van mijn schoonmoeder, is nu een prachtige struik waar ik volop takken van knip; voor in de vaas, in de Flower Power Lollipops en voor op een feestelijke (weekend) taart.

Je kunt deze taart zo makkelijk maken als je zelf wil. Een (hotel)cake uit de supermarkt of van de bakker kan als basis gebruikt worden. Of je kiest voor andere eetbare bloemetjes, zoals Vergeet-Mij-Nietjes of Viooltjes. Let er wel op dat de bloemetjes onbespoten zijn. Zomaar een overhangende tak van de Sering van de buren afknippen, zonder dat je weet of deze bespoten is… niet handig 😉 !

Ingrediënten om de cake te bakken:

 •  130 gram roomboter
 •  185 gram fijne kristalsuiker
 •  3 eieren (M)
 •  150 gram volle melk
 •  350 gram (gezeefde) bloem
 •  8 gram bakpoeder
 •  rasp van 1 biologische citroen

Voor de vulling en versiering van de taart:

 • 500 ml slagroom
 • ongeveer 4 a 5 eetlepels suiker om de slagroom te zoeten bij het kloppen
 •  1 potje Bonne Maman Lemon Curd
 •  eetbare onbespoten bloemen (zoals Sering of Viooltjes), sprinkels en snoepjes/macarons

Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht) en vet het cakeblik goed in.

Klop de boter en suiker tot een romig (bijna wit van kleur) geheel. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef de bloem en bakpoeder samen. Voeg in 3 delen de bloem en melk bij het ei-,boter- en suikermengsel. Als de bloem en melk goed zijn opgenomen in het beslag, pas dan het volgende deel toevoegen. Spatel de rasp van de citroenschil door het beslag en vul het cakeblik. Bak de cake 30 a 40 minuten in het midden van de oven. De cake is gaar als een (sate)prikker in het midden van de cake geprikt droog (zonder beslag eraan) blijft. Bak de cake niet langer dan nodig is, om te voorkomen dat deze droog wordt.

Terwijl de cake bakt in de oven, klop je de slagroom stijf. Voeg naar smaak suiker toe. Ik vind het persoonlijk altijd lekker als de slagroom niet te zoet is, maar smaken verschillen 😉 Doe de stijfgeklopte slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en laat even rusten in de koelkast.

Snij de afgekoelde cake over de lengte doormidden. De ( iets ronde) bovenkant van de cake is de bodem van de taart. Leg deze dus ondersteboven op een mooie schaal. Verdeel over de hele cake een flinke laag Bonne Maman lemoncurd en plaats de andere helft van de cake hier boven op. Spuit de slagroom in de breedte over de taart. Versier de taart feestelijk met de seringen bloemen, sprinkels, parels etc. Klaar is je weekend taart 🙂