Misschien heb je het voorbij zien komen, een paar weken geleden? Koningin Maxima was jarig en om dit te vieren bakte zij haar lievelingskoekjes; Alfajores. Het recept van haar moeder deelde ze op de Instagram en Facebook pagina van het Koninklijk Huis. Je vindt het recept hier.

Ik moet eerlijk toegeven, niet alle Hollandse feestdagen zijn aan mij besteed. Door mijn studies patisserie in Pisa (Toscane) en in Londen (bij Peggy Porschen cakes) hebben feestdagen in ons gezin vaak een internationaal tintje. Tijdens de kerstdagen bak ik geen kerstbrood, maar een panettone. Stir it up Sunday is echt een ding richting de Kerstdagen en ik eet veel vaker pasta dan aardappelen. De Italiaanse keuken en Engelse bakcultuur maken deel uit van mijn dagelijkse zijn. Maar….het Nederlandse koningshuis, dat heeft een bijzonder plekje in mijn Hollandse hart. Alle koninklijke jubileum edities van de Ruijter staan ongeopend in mijn voorraadkast. Je kent ze vast wel; die oranje muisjes in zo’n speciaal blikje met foto’s van de betreffende viering. Muisjes voor de kroning van de koning, de geboorte van de prinsesjes enz. Nee, die eet ik niet op. Die bewaar ik 😀 En op Koningsdag eten wij thuis natuurlijk oranje tompoucen. Toen Koningin Maxima het recept van haar lievelingskoekjes deelde moest ik ze maken! Koekjes met een koninklijk tintje: ze zijn verrukkelijk!

Deze Alfajores koekjes zijn favoriet in Zuid-Amerika en dus ook in Argentië. De koekjes worden gemaakt van o.a. maïzena en kokos. In Nederland “bakken we onze koekjes graag bruin.” Deze Alfajores bak je het liefst niet te lang, zodat ze licht van kleur blijven. De grote hoeveelheid maïzena geeft de koekjes een “brosse bite.” De dubbele koekjes worden aan elkaar geplakt met Argentijnse karamelpasta; Dulce de Leche. In tegenstelling tot “gewone” karamel wordt Dulce de Leche niet gemaakt van suiker en slagroom als basis. Je kookt deze karamelpasta van gecondenseerde gezoete melk. In een blikje.

In het recept van Koningin Maxima wordt Dulce de Leche genoemd als ingrediënt. Je kunt het natuurlijk kopen, maar zelfgemaakt is nog lekkerder en zo makkelijk! Naast de vulling voor de koekjes is Dulce de Leche ook heerlijk over ijs, op de boterham, bij scones of als vulling voor een taart. De blikjes gecondenseerde melk zijn o.a.  te koop bij de toko of supermarkt (Jumbo).

 

Dulce de Leche / Argentijnse karamelpasta

 

Je hebt nodig:

Blikje(s) gecondenseerde melk

Pan met water

  • Verwijder de papieren wikkel van het blikje gecondenseerde melk. Zet het blikje in een pannetje en zorg dat het helemaal onder water staat. Kook het blikje vervolgens 3 uur op een zacht pitje in het afgedekte pannetje.
  • Haal het blikje na 3 uur uit het water en laat het helemaal afkoelen voordat je het openmaakt. Ongeopend is de Dulce de Leche weken houdbaar (in de koelkast). Je kunt voor het gemak (en een fijne voorraad 😉 ) een paar blikjes tegelijk koken in een ruimere pan. Wel zo milieuvriendelijk ook, het pannetje staat tenslotte 3 uur te koken.
  • Het leukste moment vind ik altijd het openen van het blikje als deze is afgekoeld. Een heerlijke, zachte, smeeuige karamelpasta komt dan ineens tevoorschijn! Waar je eigenlijk zo weinig voor hebt hoeven doen. Alleen even opletten dat het pannetje niet droogkookt.
  • Bewaar de Dulce de Leche in een afgesloten bakje of glazen potje (een week) in de koelkast…als dat lukt tenminste 🙂