Fragola, strawberries, aardbeien of “zomerkoninkjes.” Ze klinken heerlijk in elke taal en ze kondigen de zomer aan. Aardbeien zijn het lekkerst als ze van “de koude grond” komen en een beetje zon hebben gezien: heerlijk zoet! Of je ze nou “gewoon zo eet” of met een beetje slagroom. Of dat je er jam, limonade, fruitsalade of taart van maakt… bijna iedereen geniet van aardbeien in de zomer. Vanwege die veelzijdigheid zie je in elk land ook andere specialiteiten terug. Allerlei verschillende taarten en gebakjes.

In Engeland en Amerika is de Strawberry Shortcake zeer bekend. En nee, dan bedoel ik niet de tekenfilm 😉 Een heerlijke luchtige vanillecake met (slag)room of créme en heel veel aardbeien.

In Italië worden aardbeien heel vaak gecombineerd met mascarpone. De frisse, zoete smaak van aardbeien is heerlijk in combinatie met romige mascarpone! Deze taart combineert het beste van aldie smaken in één. Romige mascarpone; zoete Hollandse aardbeien, luchtige cake.

Makkelijk voor te bereiden als je de cakes al een dag voorafgaand bakt en daarom handig om te maken voor een feest of als zomers toetje. En natuurlijk een echte showstopper als je ‘m versierd met extra veel zoete aardbeien en Strawberry Shortcake macarons

 

Cake (3 etages van 20 cm)

 • 350 gram roomboter
 • 350 gram kristalsuiker
 • 8 eieren
 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • citroenrasp van 1 citroen

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden. Vet de 3 bakblikken van 20 cm  in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de roomboter en de suiker samen luchtig. Breek de eieren in een aparte kom en klop even door. Als de boter en suiker samen een lichtgele, romige massa zijn giet de eieren in een straal hierbij. Spatel het zelfrijzend en de citroenrasp erdoor en verdeel het beslag over de drie bakblikken. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten gaar. Zodra je een sateprikker in het midden van de cake prikt en deze blijft droog is de cake gaar. Haal de cakes uit de oven en laat ze in de bakblikken ongeveer een kwartier afkoelen. Keer de bakblikken om en haal de cakes eruit. Laat ze verder afkoelen (ronde kant boven, bakpapier op het aanrecht).

Vulling Luchtige Mascarponecrème

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram poedersuiker
 • 150 gram mascarpone
 • sap van een halve citroen

Klop de boter en poedersuiker tot een luchtige crème, totdat deze zo goed als “wit” is. Klop lepel voor lepel de mascarpone door de crème en daarna het sap van de halve citroen. Laat een kwartiertje opstijven in de koelkast voordat je de crème gebruikt.

Taart samenstellen

 • 750 gram verse aardbeien
 • sap van een halve citroen
 • 50 gram suiker
 • 30 gram water

Breng de citroensap, suiker en water aan de kook en laat deze siroop even een minuutje of twee pruttelen. Snij de bovenkant van de cakes af (de kapjes) en besprenkel de cakes met de siroop. Leg één cake op de taartschaal (afgesneden kant naar boven) en spatel daar een goede laag crème op, ongeveer een derde van de crème die je geklopt hebt. De crème goed tot aan de randen van de cake strijken, zodat deze na het stapelen van de cakes nog steeds zichtbaar is. Was de aardbeien, hou ongeveer 250 gram apart en laat bij deze aardbeien de kroontjes eraan zitten. Snij de overige 500 gram in plakjes. Vergeet niet om af en toe even tussendoor een aardbei te snoepen 😉

Verdeel de helft van de plakjes over de crème. Leg de tweede cake er bovenop met de gesneden kant  boven en druk een beetje aan. Spatel weer een laag crème op de cake tot aan de randen en verdeel de andere helft van de plakjes eroverheen. Leg de derde cake erop (onderkant naar boven, gesneden kant dus op de crème) en druk een beetje aan. Spatel de laatste crème op de bovenste cake en versier met de overgebleven aardbeien (met kroontjes eraan).  Natuurlijk kun je ook wat eetbare bloemen of Strawberry Shortcake macarons extra als versiering gebruiken. Dan ziet de taart er nog feestelijker uit! Laat de taart even een half uurtje in de koelkast opstijven, voordat je deze gaat aansnijden. Als je zolang kan wachten natuurlijk 😉