We zijn alweer aan het einde van het jaar beland en vanavond brengt Sinterklaas bij velen een bezoekje. Dan mag er natuurlijk iets feestelijk lekkers gesnoept worden. Nu weet ik niet hoe het bij jullie in de voorraadkasten gesteld is maar wij hebben een overschot aan pepernoten, schuimpjes en chocolade verstopt liggen. Verstopt ja…de Sint heeft de afgelopen weken natuurlijk steeds schoenen gevuld 😉
En met Kerstmis vlak voor de deur is het tijd om de kasten te legen en de Sint vrolijk en zoet uit te zwaaien. Om in januari nog pepernoten te eten vind ik persoonlijk ook weer niet de bedoeling…Voor een beetje last minute inspiratie dit recept. Je hebt deze tulband/cake zo gebakken en de kids kunnen vanavond al het versierwerk doen. Piet heeft wat extra snoepgoed achtergelaten terwijl ze op school zaten…
sweet-appetite-sinterklaas-santa

Voor een grote tulbandvorm van 2,5 liter heb je het volgende nodig:

400 gram roomboter
400 gram fijne kristalsuiker
8 eieren
10 gram bakpoeder
350 gram bloem
50 gram gemalen amandelen
100 gram sukade

Voor de siroop:
sap van 3 sinaasappelen
2 eetlepels fijne kristalsuiker
100 ml water

Verwarm de oven voor op 180 graden, heteluchtoven 160 graden. Vet de tulband goed in met boter.
Klop de roomboter met de suiker samen tot een romig, bijna wit, geheel. Klop één voor één de eieren hierdoor. Als je beslag gaat schiften, voeg dan alvast een eetlepel bloem toe.
Meng bloem, bakpoeder en gemalen amandelen en voeg dit per (grote) schep bij je beslag. Spatel tot slot de sukade door het beslag.
Giet het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak in ongeveer een uur gaar. Kijk na 50 minuten of je cake gaar is door een sateprikker erin te steken, als deze er schoon uitkomt dan is de tulband klaar.
Laat de tulband 5 minuten in de vorm rusten, maak ondertussen de siroop klaar.

Kook in een pannetje het sinaasappelsap met water en suiker tot een warme siroop.
Prik hier en daar een gaatje in je tulband en besprenkel deze met de helft van de siroop, terwijl de cake nog in de vorm is.
Stort de tulband op een rooster (spannend moment!) en besprenkel de bovenkant met de andere helft van de siroop. Laat verder afkoelen.

sweet-appetite-sinterklaas-santa-02

Zet de tulband op een mooie voet of schaal en bestrooi ruim met poedersuiker. Vul het binnenste en de randen met al het Sint snoepgoed dat je nog in de kasten hebt liggen en na vanavond liever niet meer wil tegenkomen. Dan liggen er immers alweer kerstkransjes in de kasten 🙂
Het versieren van de tulband kunnen de kinderen natuurlijk ook doen…

Een hele fijne en heerlijke pakjesavond!